دسته‌بندی نشده

همه چیز درباره لنت ترمز ماشین

همه چیز درباره لنت ترمز

همه چیز درباره لنت ترمز ماشین

در این مقاله قصد داریم تا همه چیز را درباره ی لنت ترمز ماشین اعم از: لنت ترمز چیست و از چه ساخته می شود؟ و انواع لنت ترمز و اینکه لنت ترمز چگونه کار می کند؟ را به طور مفصل توضیح دهیم. پس در ادامه با فروشگاه اینترنتی لنت ترمز ماشین بوکان لنت همراه باشید تا بهترین مارک ها و برند های لنت ترمز را با نحوه ی کارایی و عملکرد آن ها به شما معرفی کنیم.

هر آنچه درباره لنت ترمز خودرو باید بدانید

یکی از قطعات مهم در خودرو، موتور سیکلت و ماشین های سنگین مانند کامیون لنت ترمز می باشد. لنت ترمز از بخش های مختلفی تشکیل شده است و انواع مختلفی دارد. وظیفه لنت ترمز این است که می تواند عکس العمل راننده را برای تبدیل نیروی فیزیکی به یک نیروی متوقف کننده آماده کند. همانطور که گفته شد لنت یکی از بخش های مهم ترمز به حساب می آید و به آن دیسک خودرو نیز گفته می شود. لنت با دیسک خودرو ارتباط مستقیمی دارد و  با ایجاد اصطکاک به آن فشار وارد می کند. به دیسک خودرو روتور نیز گفته می شود و روتور در لنت ترمز، صفحه براق و تختی است که در پشت برخی از چرخ خودرو ها قابل مشاهده است.

فشار و اصطکاکی که به این بخش از خودروها وارد می شود باعث می شود تا حرکت چرخ ها کنترل شود و یا حرکت را متوقف کند. همه ما این را می دانیم زمانی که چرخ ها حرکتی نداشته باشند خودرو هم حرکت نمی کند. لنت ترمز نقش اساسی رادر خودرو ها ایفا می کند و شاید به نظر ساده بیاید و به همین دلیل است که راننده ها خیلی از اوقات آن را نادیده می گیرند. هر بار که سرعت را کم و یا ماشین را متوقف می کنید به دلیل بالا بودن وزن و حمل آن بر روی چرخ ها، فشار بسیار زیادی به لنت ترمز ها وارد می شود. در این مقاله همه چیز درباره لنت ترمز ماشین را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد، تا بتوانید بهترین مارک و برند انواع لنت ترمز ماشین را بهتر بشناسید و بدانید که از چه ساخته می شود و چگونه کار میکند و چقدر نقش مهمی در وسیله نقلیه شما ایفا می کند.

عکس لنت ترمز

لنت ترمز چیست؟

در مرحله ی اول لازم است تا پاسخ به این سوال که لنت ترمز چیست؟ را برای شما عزیزان تشریح کنیم تا با کارایی و عملکرد آن آشنا شوید. همانطور که در بالا گفته شد لنت ترمز یکی از بخش های اساسی وسیله نقلیه به حساب می آید و از دو بخش تشکیل شده است. این دو قسمت شامل سطح محکم و سطح اصطحکاکی می باشد، که سطح محکم، بخش کفشک لنت و سطح اصطحکاکی، بخش لقمه لنت می باشد. عملکرد این دو بخش به گونه ای است که قسمت دوم بر روی قسمت اول قرار دارد و زمانی که پدال ترمز را فشار می دهید سطح اصطکاکی در لنت ترمز بر روی بخش داخلی و خارجی روتر فشار وارد می کند. در لنت، بخش داخلی توانایی این را دارد که بر روی بخش خارجی قرار بگیرد  و بر روی آن بچسبد. به دلیل اصطکاکی که در بین این دو بخش بوجود می آید، سرعت خودرو را کنترل می کند. بهتر است که همه چیز درباره لنت ترمز ماشین را بدانید تا در صورت نیاز دچار مشکل نشوید.

لنت ترمز چگونه کار می کند؟

لنت ترمز از دو قطعه تشکیل شده است: کفشک لنت و لقمه لنت. وقتی پدال ترمز را فشار می‌دهید، لقمه لنت به روتر ترمز چسبیده و خودرو را متوقف می‌کند. لنت ترمز باید در برابر گرما و سایش مقاومت کند و به روتر ترمز آسیب نرساند.

انواع لنت ترمز

حالا که فهمیدیم لنت ترمز چیست و چگونه کار می کند لازم است تا با انواع لنت ترمز و اینکه چند نوع لنت ترمز داریم؟ آشنا شویم. لنت‌ های ترمز دیسکی و کاسه‌ ای (کفشکی) دو مورد از رایج‌ ترین لنت‌ هایی هستند که در سیستم ترمز وسایل نقلیه استفاده می‌شوند و این لنت‌ ها دارای تفاوت‌ های مختلفی با یکدیگر می‌باشند. با ما در ادامه همراه باشید تا شما را با انواع لنت ترمز همراه با مشخصات و ویژگی های آن آشنا کنیم.

1-

لنت‌ های دیسکی زمانی تولید شدند که ساختار چرخ‌ ها متفاوت شد و دیسک چرخ جایگزین کاسه چرخ شد. لنت‌ های دیسکی تخت هستند و سطح صاف آنها با سطح هموار دیسک‌ها سایش پیدا می‌کند خودرو را از حرکت باز می‌دارد. در این مدل‌ ها دو لنت که در انگلیسی به آنها Brake Pad گفته می‌شود در دو سوی دیسک چرخ قرار می‌ گیرند. هنگامی که راننده روی پدال ترمز می‌ فشارد نیروی پدال از طریق روغن ترمز و شلنگ ترمز به کالیپر منتقل می‌ شود و با بسته‌ شدن پیستون‌ های کالیپر، لنت‌ ها از دو طرف به سمت دیسک هل داده می‌ شوند. تا زمانی که فشار پدال ادامه داشته باشد، روغن ترمز نیرو را منتقل می‌ کند و عمل توقف ادامه می‌ یابد. لنت ترمز دیسکی خود انواع مختلفی دارد اعم از:

– لنت ترمز دارای آزبست

لنت ترمز ها با مواد مختلفی ساخته می‌ شوند. در ابتدا و در سال‌ های دورتر بخش عمده‌ای از این مواد آزبست بود. لنت‌ های آزبستی یک نوع خاص از لنت ترمز محسوب نمی‌ شود و آزبست ممکن است در هر دسته‌ای وجود داشته باشد؛ اما به دلیل اهمیت این ماده آن را به صورت جداگانه قرار دادیم تا هرکجا که اسم لنت آزبستی را شنیدید از آن دور شوید. آزبست گیرایی خوبی داشت و موجب توقف خودرو می‌شد. اما پس از آزمایشات مختلفی که شرکت‌های زیست‌محیطی معتبر دنیا انجام دادند به این نکته پی بردند که آزبست دارای مواد سمی و سرطان‌زا است؛ ضمن اینکه ذرات معلق تولید شده در این لنت‌ها نانومتری بودند و بدون آنکه دیده شوند در هوا پخش می‌شدند. ذرات آزبست که مثل سوزن‌های غیرقابل مشاهده در هوا پخش می‌شوند در ریه‌ها فرو می‌رود و این شروعی است برای بروز مشکلات مختلف ریوی و سایر تاثیرات منفی بر حوزه‌ی سلامتی انسان.

– لنت ترمز نیمه فلزی (نیمه متالیک) چیست؟

به این لنت‌ها که لنت‌های کم فلز، نیمه متالیک یا نیمه زینتری نیز می‌گویند محصولاتی هستند که از ترکیب مواد سایشی تولید شده‌اند. در این لنت‌ها بجز سایر مواد اصطکاکی که فرمولاسیون مخفی شرکت‌هاست، مقداری هم فلز به کار رفته است. این لنت‌ها گیرایی خوبی دارند ولی در تولید سروصدا و یا ایجاد بوی ترمز بی‌عیب نیستند. پس از مدتی استفاده از این مدل لنت ترمز صدای آن را خواهید شنید. امروزه این لنت‌ها چندان مورد استقبال نیستند و در کشورهای پیشرفته استفاده نمی‌شوند.

مزایای لنت ترمز نیمه فلزی

لنت های ترمز نیمه فلزی معمولاً از نظر قدرت توقف نسبت به هر نوع لنت ترمز دیگری که در حال حاضر موجود است برتری دارند. که در تولید آن درصد ناچیزی فلز به کار رفته، از همین رو این نوع خاص از لنت ترمز را با نام لنت ترمز کم فلز می‌شناسند. نکته ای که در مورد لنت ترمز کم فلز ذکر کنیم این است که طول عمر این نوع لنت از لنت ارگانیک بیشتر است. اما سر و صدای آن هنگام کار کردن نیز به همان نسبت بیشتر است. در حالی که لنت های ترمز نیمه فلزی به دلیل توقف بی نظیر خود می شوند، لنت های این نوع ترمز مستعد تولید صدای ترمز هستند و همچنین مقدار قابل توجهی از گرد و غبار ترمز هستند. لنت های نیمه فلزی نیز در روتورهای ترمز خشن تر از لنت های سرامیکی و ارگانیک هستند .
“اسم های دیگر لنت ترمز کم فلز، نیمه فلزی یا نیمه سینتری، نیمه متالیک نیز هست.”

– لنت ترمز فلزی

در بررسی انواع لنت ترمز باید به مدل تمام فلزی یا زینتری اشاره کرد. این مدل از لنت‌ها گیرایی بسیاری عالی دارند. اما به دلیل وجود فلز زیاد در آنها احتمال ایجاد سروصدا بسیار زیاد است. همچنین در آب‌وهواهای مختف عملکرد یکسانی ندارند و در محیط‌های مرطوب و یا خیلی خشک کارایی آنها دچار تغییر می‌شود. با این حال برای برخی از مدل‌های مسابقه‌ای و یا موتورسیکلت‌ها از لنت فلزی استفاده می‌کنند تا بتوانند سرعت وسیله‌ی نقلیه را به صورت ناگهانی کاهش دهند. این لنت‌ها با توجه به فلزی بودن در صورت گرم‌شدن عملکرد بهتری پیدا می‌کنند؛ اما اگر گرما از حدی بیشتر شود عملکرد آنها به صورت ناگهانی کاهش می‌یابد. همچنین به دلیل آلاینده بودن و داشتن مواد سمی که در نتیجه‌ی اصطکاک در هوا پخش می‌شوند، استفاده از آنها در کشورهای پیشرفته مرسوم نیست.

مزایای لنت ترمز فلزی

اکثر خودرو و موتورهای مدرن از لنت زینتری استفاده می کنند. چون هم عملکرد خیلی خوبی دارند هم اینکه این نوع لنت دوام بسیار عالی دارند. توی فرایند تولید لنت ترمز های زینتری از حرارت و فشار بسیار زیادی برای اتصال محموعه مواد لنت ترمز به صفحه پشتی آن استفاده می شود. ماده اصطکاکی که در لنت زینتری استفاده می شود ضریب اصطکاکی فوق العاده بالایی دارند. یعنی این لنت ها فشار اولیه خیلی قوی و قدرت ایست کاملا بالایی دارند. لنت های زینتری در حرارت بسیار بالا هم خیلی خوب کار می کنند برای همین برای رانندگی در خیابان های پرترافیک و همه جور مسابقه مناسب هستند.

“اسم های دیگر لنت ترمز فلزی، زینتری، متالیک نیز هست.”

لنت ترمز ارگانیک چیست؟

لنت ترمز ارگانیک، لنت هایی هستند که از حالت ارگانیک برخوردار هستند و در تولید این نوع لنت ترمز از فلز استفاده نمی شود. به علاوه این لنت ها آزاد هستند چون هورمون و آنتی بیوتیک ندارند و بدون نسخه هم فروخته می شوند. اما همانگونه که از اسم لنت ارگانیک پیداست، این لنت از موارد طبیعی ساخته شده اند. برعکس لنت های زینتری که کلا از فلز ساخته می شوند ماده اصطکاکی لنت ترمز ارگانیک از الیاف مصنوعی شیشه یا الیاف آرامیت ساخته می شوند. این الیاف با رزینی اتصال دهنده و مقاوم در برابر حرارت مخلوط شده اند. اگر کمی دقیق به لنت ارگانیک نگاه کنید، مقداری موارد فلزی بصورت پراکنده در این نوع لنت می بینید. کاربرد این ترکیبب فلزی برای پایداری حرارتی و طول عمر بیشتر در ترکیب لنت ارگانیک استفاده می شود.

مزایای لنت ترمز ارگانیک

لنت ترمزهای ارگانیک ارزان ترین نوع لنت ترمز خودرو هستند. به دلیل قیمت ارزان این لنت عمر کوتاه‌ تری هم نسبت به سایر انواع لنت ترمز ماشین دارند. علاوه بر این فشار اولیه منحصر به فردی نیز دارند. علاوه بر آن در پدال ترمز عملکرد بسیار خوبی نیز دارند. ویژگی بعدی لنت ترمز ارگانیک بی صدا بودن و راحتی آن در دیسک ترمز است. یکی از پر استفاده ترین لنت های ترمز در کشور آمریکا، لنت ترمز ارگانیک می باشد. این مدل لنت اصطکاک متوسطی را بدون گرمای زیاد ایجاد می کند و برای افرادی که با ماشین خود به صورت روزانه رفت و آمد می کنند مناسب است. لنت ترمز ارگانیک نرم تر از لنت های دیگر است که همین موضوع باعث شده هنگام ترمز گرفتن سر و صدای کمتری را ایجاد کند و آسیبی به روتورها وارد نکند.

معایب لنت ترمز ارگانیک

متاسفانه ایرادی که لنت ارگانیک دارند دوام کمتر این لنت نسبت به بقیه لنت ترمز هاست. اگر از آن دسته از رانندگانی هستید که خیلی در ترافیک رانندگی می کنید یا اینکه با سرعت بالا ماشین می رانیدد باید بگوییم که این نوع لنت خیلی سریع تمام می شود. بیشتر لنت ترمز ارگانیک روی ماشین های قدیمی است. اما نوع بهبود یافته این لنت در خودرو های جدید هم بکار می رود. به علاوه در مورد معایب لنت ترمز ارگانیک نیز لازم به توضیح است این مدل لنت سریع تر دچار فرسودگی می شود و نیاز است زودتر از سایر لنت ها تعویض شود. علاوه بر این، لنت ارگانیک عملکرد مناسبی را در آب و هوای گرم ندارد و اگر شما در آب و هوای گرم زندگی می کنید لنت ترمز ارگانیک مناسب ماشینتان نخواهد بود. مورد آخر اینکه لنت ارگانیک برای درگیر شدن با دیسک نیاز به فشار بیشتری روی پدال ترمز دارد که همین موضوع باعث شده این لنت برای خودروهای سبک مناسب تر باشد.

– لنت ترمز سرامیکی، تکنولوژی درخشان

در بررسی انواع لنت ترمز به مدل لنت‌های سرامیکی می‌رسیم. محصولی که نتیجه‌ی آخرین تکنولوژی و دانش دنیا است. امروزه تمام کشورهای پیشرفته مثل امریکا و ژاپن و خودروسازان مطرح دنیا به استفاده از این مدل لنت ترمز روی آورده‌اند. اما دلیل این امر چیست؟

لنت‌های سرامیکی از مواد طبیعی ساخته شده‌اند و دارای ذرات سمی نیستند. آزمایشات مختلف در مراکز معتبر بین‌المللی نشان داده که این لنت‌ها در شرایط مختلف آب‌وهوایی عملکرد یکسان دارند و دچار افت کیفیت نمی‌شوند. لنت سرامیکی هرچه گرمتر می‌شود گیرایی بهتری پیدا می‌کند و ایمنی بالاتری را رقم می‌زند. ترکیب موادی که برای مدل سرامیکی اختراع شده یکی از شاخص‌ترین ویژگی‌های آن است. شاید جالب باشد که بدانید طول عمر این لنت‌ها چند برابر سایر مدل‌هاست و در ترافیک شهری یا حتی ترمزهای ناگهانی در جاده‌ها دوام بالایی دارند.

لنت سرامیکی به دلیل محسنات ذکر شده در بالا، امروز مورد استفاده‌ی برندهایی مثل بنز، بی ام و، تویوتا و تقریبا تمام شرکت‌های خودروسازی مطرح دنیاست. لنت سرامیکی خیال آنها را بابت توقف وسایل نقلیه‌ی تولیدی‌شان، ایمنی سرنشینان و همچنین اخذ مجوزهای محیط‌زیستی راحت کرده است.

“لنت ترمز های ماشین داخلی نیمه فلزی، لنت ترمز های ماشین های خارجی  سرامیکی”

2- لنت ترمز کفشکی (کاسه ای) چیست ؟

در سیستم ترمز کاسه‌ای، لنت‌های کفشکی در داخل یک کاسه قرار گرفته و با فشار دادن پدال ترمز توسط راننده و فعال شدن سیستم هیدرولیکی این نوع ترمز‌ها، لنت‌های کفشکی به فضای داخلی کاسه ترمز ساییده می‌شوند و موجب متوقف شدن خودرو می‌گردند. سیستم ترمز کفشکی از قدمت بیشتری در مقایسه با سیستم ترمز دیسکی برخوردار است و این ترمز‌ها هم اکنون نیز در اتومبیل‌های سنگین و یا محور عقبی خودروهای عادی استفاده می‌شوند. لنت‌های ترمز کفشکی که در سیستم‌های ترمز کاسه‌ای استفاده می‌شوند از نظر قدرت ترمز نسبت به لنت‌های دیسکی برتری دارند زیرا لنت‌های کفشکی ارتباط بیشتری را با فضای داخلی کاسه برقرار می‌کنند و نیروی اصطکاک بیشتری را تولید می‌نمایند و این ترمز‌ها می‌توانند سرعت اتومبیل را با بازده بیشتری کاهش دهند.

آیا لنت ترمز کفشکی نسبت به لنت دیسکی ارزان‌تر است؟ بله، قیمت لنت ترمز دیسکی بسیار بیشتر از لنت ترمز کفشکی است و این مورد به عنوان تفاوت لنت ترمز دیسکی با کفشکی در نظر گرفته می‌شود و کفه ترازو را به نفع لنت ترمز کفشکی سنگین کرده است.

در هنگام خرید لنت ترمز به سوالات زیر توجه کنید

  • کاربرد خودروی شما چگونه است؟
  • معمولا با چه سرعتی رانندگی می کنید؟
  • خودروی  شما سنگین است یا معمولی؟
  • محلی که در آن زندگی می کنید آب و هوای چگونه است؟
  • سیستم ترمز خودروی شما ای بی اس است یا معمولی؟
  • خودروی شما برای تردد در چه مسیر هایی مناسب است؟
  • نوع خودروی مورد نظر شما چیست و وزن آن چقدر می باشد؟

چطور طول عمر لنت افزایش پیدا می کند؟

  1. رانندگی هوشمندانه: ترمزگیری نرم و تدریجی از ترمزهای ناگهانی و شدید خودداری کنید، مگر در مواقع اضطراری. ترمزگیری تدریجی، سایش لنت‌ها را کاهش می‌دهد. رعایت فاصله ایمن فاصله مناسب با خودرو جلویی را حفظ کنید تا مجبور به ترمزگیری‌های مکرر نشوید.
  2. کاهش بار روی خودرو: حمل بار اضافی را کاهش دهید وزن زیاد باعث افزایش فشار بر سیستم ترمز و لنت‌ها می‌شود.
  3. استفاده بهینه از دنده: کاهش سرعت با دنده در سراشیبی‌ها از ترمز موتور (ترکیب دنده پایین) استفاده کنید تا فشار کمتری به لنت وارد شود.
  4. انتخاب مسیر مناسب: اجتناب از ترافیک سنگین در مسیرهای پرترافیک که نیاز به توقف و حرکت مکرر است، مصرف لنت‌ها بیشتر می‌شود.
  5. نگهداری و سرویس منظم خودرو: بازدید دوره‌ای سیستم ترمز وضعیت لنت‌ها، دیسک ترمز، و روغن ترمز را مرتب بررسی کنید. تنظیم لاستیک‌ها باد لاستیک‌ها را در حد استاندارد نگه دارید، زیرا فشار نامناسب روی ترمز تأثیر می‌گذارد.
  6. استفاده از لنت‌های باکیفیت: انتخاب برند معتبر لنت‌های باکیفیت طول عمر بیشتری دارند و عملکرد بهتری ارائه می‌دهند.
  7. اجتناب از عادات بد رانندگی: پرهیز از ترمزگیری مداوم هنگام رانندگی در ترافیک یا سراشیبی، از فشار دائمی روی پدال ترمز خودداری کنید. رانندگی یکنواخت سرعت را یکنواخت نگه دارید تا نیاز به ترمزگیری مکرر کاهش یابد.

نتیجه گیری همه چیز درباره لنت ترمز ماشین

ما در این مقاله همه چیز درباره لنت ترمز ماشین را به شما گفتیم. و پاسخ تمامی سوالات اعم از: لنت ترمز چیست و از چه ساخته می شود؟ و انواع لنت ترمز و اینکه لنت ترمز چگونه کار می کند؟ را به طور مفصل توضیح دادیم. قصد ما این است که قبل از خرید برای لنت همه نکات لازم را بدانید ، تا خرید بهتری داشته باشید. توجه کردن به نوع خودرو خود برای خرید لنت الزامی است بنابراین این نکته را از یاد نبرید. مورد دیگری که وجود دارد این است که، شناخت سیستم لنت ترمز در خودروی شما می تواند سطح رانندگی شما را افزایش دهد. در نتیجه توجه کردن به این نکات  طول عمر لنت را نیز بالا می ببرد. بررسی کردن و درست رانندگی کردن نیز ایمنی را افزایش می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *