بهترین زمان تعویض لنت ترمز + علائم آن
زمان تعویض لنت ترمز
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با راههای تشخیص تمام شدن لنت ترمز و علائم و نشانه های زمان تعویض لنت ترمز، چرا لنت ترمز سوت میکشد و علت صدای لنت ترمز در حال حرکت آشنا کنیم. پس در ادامه این مطلب با فروشگاه اینترنتی لنت ترمز خودرو بوکان لنت همراه باشید.
زمان تعویض لنت ترمز قابل پیش بینی است اما نمی توان آن را دقیقا تعیین کرد زیرا به نوع رانندگی و شهری که در آن زندگی میکنید، بستگی دارد. به علاوه زمان تعویض لنت ترمز برای چرخ های جلو و عقب ماشین نیز باهم متفاوت است. به گونه ای که لنت ترمز چرخ های جلو زودتر نیاز به تعویض دارند و عمر مفید لنت ترمز جلو بین 20 تا 30 هزار کیلومتر است و بعد از این کارکرد باید تعویض گردند اما لنت های عقب طول عمر بیشتری دارند به گونه ای که بین 70 تا 100 هزار کیلومتر متغیر می باشد.
همچنین زمان تعویض لنت ترمز خودرو در شهرهای پرترافیک و بزرگ که تعداد دفعات ترمزگیری بیشتر است معمولا لنت ترمز ها به طور میانگین بعد طی مسافتی بین 12 الی 13 هزار کیلومتر نیازمند تعویض هستند. اما در صورتی که تعداد دفعات ترمزگیری در طول روز کم باشد این مسافت به 30 الی 40 هزار کیلومتر می رسد. البته این میزان عمر مفید بستگی به نوع لنت ترمزی دارد که استفاده می کنید. و همچنین نحوه رانندگی نیز ممکن است زمان تعویض لنت ترمز را سریع تر و یا به تعویق بیندازد.
آنچه را که باید در مورد زمان تعویض لنت ترمز بدانید
زمان تعویض لنت ترمز یا کوتاه و بلند بودن عمر لنت در حقیقت مستقیما به نوع رانندگی شما و مسیر هایی که با خودروی خود طی میکنید وابسته است. به طور مثال اگر شما بیشتر در جاده های کوهستانی رانندگی میکنید یا سفر های شما درون شهری باشد نسبت به راننده ای که جاده های صاف و هموار را رانندگی میکند و کمتر سفرهای درون شهری دارد به دلیل زدن ترمز های مکرر درون شهر یا جاده، استهلاک مضاعف روی لنت های ترمز شما وارد میشود. پس این موارد سبب می شود که زمان تعویض لنت ترمز شما نیز به نسبت زودتر باشد و زودتر به تعمیرگاه جهت تعویض لنت ترمز خود مراجعه کنید. یا اگر از جمله رانندگانی هستنید که پرشتاب و سریع در جاده ها رانندگی می کنید، از آنجایی که ترمز گیری در سرعت های بالا فشار بیشتری روی لنت های ترمز شما وارد می شود در نتیجه لنت ترمز شما زودتر از حالت معمول نیاز به تعویض دارد.
عوامل موثر در زمان تعویض لنت ترمز:
بصورت خلاصه مهم ترین عواملی که روی زمان تعویض لنت ترمز تاثیر می گذارد شامل موارد زیر هستند:
– جنس لنت ترمز
– میزان لرزش پدال
– تعداد سرنشین یا باری که دارید.
– میزان مسافتی که طی می کنید.
– مسیرهایی که در آن رانندگی میکنید.
علائم زمان تعویض لنت ترمز
بعد از اینکه با عوامل موثر در عمر لنت ترمز آشنا شدیم لازم است تا خبر از فرسوده شدن این قطعه از خودرو را می دهند. در واقع با دانستن این میتوان از فرا رسیدن زمان تعویض لنت ترمز آگاه شوید.
1- لرزش پدال ترمز اولین
در هنگام رانندگی برای ترمز گیری باید پدال ترمز را فشار دهید، اگر به هنگام فشردن پدال، پدال ترمز شروع به لرزیدن کند که این لرزش خطر تمام شدن لنت ترمز را گوشزد می کند. در واقع این لرزش یکی از است که به شما می گوید لنت ترمز خودروی شما مستهلک شده است و باید در کوتاه ترین زمان ممکن با نمونهای جدید جایگزین گردد.
2- نامیزان شدن فرمان خودرو
از تنظیم خارج شدن فرمان خودرو میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. که یکی از آن ها است. بنابراین علت کشیدن فرمان خودرو به سمت راست یا چپ شاید نشانه وجود مشکل در لنت ترمز باشد. به گونه ای که هنگامی که پدال ترمز را فشار می دهید و فرمان خودرو به سمت خاصی متمایل شد و همواره به آن سمت کشش داشت به طور قطع نیست. اما بهتر است به هنگام مواجه شدن با این مشکل پیش از انجام هر کاری از سلامت لنت ترمز خود مطمئن شوید.
3- شنیدن سر و صدا و سوت مکرر از چرخ خودرو
به هنگام رانندگی با خودروی خود ممکن است سرو صدا های غیر عادی و سوت کشیدن های مکرر از ناحیه ی چرخ به گوش تان برسد که این سرو صدا ناشی از به پایان رسیدن زمان مصرف لنت های ترمز است. در صورتی که لنت های ترمز هرچه سریعتر تعویض نشود باعث آسیب رسیدن به دیسک های چرخ خودور شما می گردد.
4- فعال شدن چراغ هشدار دهنده
چراغ هشدار لنت به دلایل مختلفی روشن می شود که البته سرنخ همه آنها در سیستم ترمز خودرو شماست. عمده ترین دلایل روشن شدن چراغ هشدار ترمز میتواند نشان از هر کدام از موارد زیر باشد:
- تمام شدن لنت ترمز و رسیدن زمان تعویض لنت ترمز
- کم بودن روغن ترمز در سیستم ترمز و احتمال نشتی روغن ترمز
- قطع شدن سیم لنت ترمز چرخ و عدم فرستادن سیگنال به ECU خودرو
- خراب بودن شاسی روی تفنگی ترمز دستی و یا بالا بودن ترمز دستی
در صورت فعال شدن این چراغ ، لنتهای ترمز خودرو باید بلافاصله مورد بررسی قرار گیرند و در صورت نیاز تعویض شوند. مسلما بسیاری از خودروها، به خصوص خودروهای قدیمی، از وجود چراغ یاد شده بیبهره هستند. بنابراین باید در این خودروها لنت ترمز را به طور مستمر مورد بررسی قرار داد و در صورت وجود ایراد آن را با نمونهی جدید جایگزین کرد.
5- پایین رفتن بیش از حد سطح روغن ترمز
یکی دیگر از زمانی است که سطح مخزن روغن ترمز خودرو شما بیش از حد معمول پایین برود و در سیستم ترمز خودرو هم هیچگونه نشتی یافت نشود. در این صورت است که باید میزان سلامتی لنت ها چک شود. چون جلو رفتن پیستون های ترمز در سیستم ترمز با پر شدن روغن ترمز در پشت پیستون همراه است و این امر باعث پایین رفتن سطح روغن ترمز در مخرن مربوطه خواهد شد.
۶- بالا آمدن ترمز دستی بیش از حالت عادی
از جمله علائم که نشان دهنده ی فرارسیدن زمان تعویض لنت ترمز عقب خودرو می باشد بالا آمدن ترمز دستی بیش از حالت عادی است .اگر پس از ریگلاژاین، مورد برطرف نشد باید لنت بازدید و در صورت نیاز تعویض شود.
راههای تشخیص تمام شدن لنت ترمز
به طور کلی در موارد ذیل نیاز است که لنت ترمز چک شود و در صورت لزوم تعویض گردد:
- سائیده شدن لنت ها تا آخر
- پدال گیری تا اخرین حد ممکن
- کاهش میزان قدرت ترمز گیری
- چرب شدن بیش از حد لنت ها در اثر نشتی روغن
- کشیده فرمان خودرو به یک طرف به هنگام ترمزگیری
- شنیدن صدای جیغ مانند هنگام ترمز گیری از لنت ها
- پایین آمدن روغن ترمز در مخزن روغن به سبب پر کردن جاب خالی لنت ها
- شکسته شدن لنت ها در اثر گرمای زیاد ناشی از ترمزهای ناگهانی و طولانی
- روشن شدن چراغ لنت ترمز در برخی خودروها که ECU توان تشخیص این امر را دارد
خطرات عدم تعویض لنت ترمز
در حالی که علائم و نشانه های زمان تعویض لنت ترمز فرسوده می تواند بسیار آزاردهنده باشد، ممکن است عوارض جانبی شدیدتری نسبت به جلب توجه شما ایجاد نماید! در اینجا چهار موردی که ممکن است هنگام رانندگی با لنت ترمز فرسوده اتفاق بیفتد را بیان می کنیم:
۱. به روتور و کالیپر ترمز آسیب می زند؛
ترمزهای خودروی شما یک سیستم متصل به هم از قطعات متحرک هستند و هنگامی که یکی از قطعات آسیب ببیند، سایش می تواند به عناصر دیگر نیز نفوذ کند. به عنوان مثال، هنگامی که لنت ترمز شما از یک نقطه خاص فرسوده می شود، می توانید خطر آسیب دیدن روتور ترمز را داشته باشید. وقتی ترمز می کنید، لنت های ترمز روتور را فشار می دهند تا ماشین شما متوقف شود. با این حال، زمانی که لنت ها بیش از حد فرسوده می شوند، هر بار که ترمز می کنید، فلزی که روی لنت ها در معرض دید قرار می گیرد، در برابر روتورها ساییده می شود و صدای ساییدگی ایجاد می کند و احتمالاً به روتورها نیز آسیب می زند.
علاوه بر این، گرمای تولید شده از سنگ زنی روی فلز که هنگام فشار دادن لنت های فرسوده روی روتور اتفاق می افتد نیز می تواند روتور را منحرف کند و شکاف دهد. به طور معمول، روتورهای ترمز از لنت ترمز بیشتر است. با این حال، تعویض نکردن لنت ترمز می تواند به این قطعات آسیب برساند که نیاز به تعمیرات مکرر را بالا می برد.
۲. ممکن است ترمزهای شما زمان پاسخ آهسته ای داشته باشند؛
هرچه ترمزهای شما فرسوده تر شوند، کاهش سرعت و توقف وسیله نقلیه برای آن ها سخت تر می شود (بسته به نحوه سایش لنت). اگر فکر می کنید لنت ترمزهای شما فرسوده شده است، توجه به زمان تعویض لنت ترمز ضروری است. اگر با ترمزهای فرسوده ای که لعاب دارند رانندگی می کنید، ممکن است احساس کنید که برای توقف باید بیشتر پدال ترمز را به سمت پایین فشار دهید.
سایر عوارض جانبی رانندگی در ترمزهای لعاب دار عبارتند از: فواصل توقف طولانی تر، لیز خوردن ترمز، و کشیدن ماشین به یک طرف هنگام ترمز. حالت دوم زمانی رخ میدهد که لنت های ترمز آن طور که طراحی شده است، روتور را درگیر نمی کنند یا آن را جدا نمی کنند، و لنت ها نمی توانند هر دو طرف را به طور یکنواخت در دست بگیرند، که باعث رانش یا لیز خوردن هنگام ترمز می شود.
۳. ماشین شما هنگام ترمز می لرزد؛
هنگامی که سیستم ترمز شما به خوبی کار می کند، وسیله نقلیه شما باید به آرامی ترمز کند. اما زمانی که لنت های ترمز شما بیش از حد فرسوده شوند یا روتورهای ترمز آسیب ببینند، می توانند لرزش هایی را در سراسر خودروی شما ایجاد کنند. اگر هنگام ترمز کردن، ماشین تکان میخورد یا فرمان می لرزد و با رها کردن پدال ترمز می ایستد، به احتمال زیاد زمان تعویض لنت ترمز ما فرا رسیده است.
۴. سبب فرسودگی لاستیک های می شود؛
باور کنید یا نه، رانندگی با ترمزهای فرسوده در واقع می تواند تایرهای شما را نیز فرسوده کند! هنگامی که با لنت ترمز، روتور یا کالیپر فرسوده رانندگی می کنید، ممکن است بیشتر اوقات به پدال ترمز بکوبید تا خودرو را کند یا متوقف کنید. تمام این ترمزهای سخت می تواند لاستیک های شما را سریع تر فرسوده کند یا باعث نامتعادل شدن آن ها شود و منجر به سایش ناهموار لاستیک شود. مراقبت از لنت ترمز به معنای مراقبت از لاستیک ها نیز می باشد!
نکته مهم پس از تعویض لنت ترمز
پس از تعویض لنت های ترمز باید کمی صبر کنید تا لنت ترمز جدید به صورت صد در صد با دیسکها هماهنگ شود و به اصطلاح روی آنها جا بیافتد. در کل لازم است که حداقل حدود پانصد کیلومتر مسافت با لنتهای جدید پیموده شود تا آنها بتوانند کاملا با دیسکهای ترمز هماهنگ شوند و کارایی واقعی خود را نشان دهند.
بر این اساس پس از تعویض لنت های ترمز نباید در ابتدای کار روی آنها فشار بیش از اندازه بیاورید و اقدام به گرفتن ترمزهای ناگهانی در سرعتهای بالا نمایید. در واقع بهتر است پس از تعویض لنت ترمز خودروی سواری، برای یک مدت معین رانندگی آرام و با احتیاط را داشته باشید تا لنتهای ترمز جدید آن به طور کامل آب بندی شوند.
علت صدای لنت هنگام حرکت
دلیل اصلی صدای لنت هنگام حرکت و ایجاد صدا در سیستم ترمز، ارتعاشی است که بین اجزای آن به وجود می آید. در ترمز دیسکی معمولا ارتعاشات بین لنت و دیسک، لنت و کلیپر یا کلیپر و اجزای وابسته به آن به وجود می آید. در ترمز کاسه ای، ارتعاشات بین کاسه و کفشک به وجود می آیند و باعث ایجاد صدا می شوند. همه ی صداهایی که از لنت ترمز شنیده می شوند یکسان نیستند اما برخی از آن ها، بروز خطرات جدی را هشدار می دهند. باید دقت کنید که صدا در چه صورتی ایجاد می شود؟ هنگام رانندگی به طور متداول یا فقط هنگام ترمزگیری؟ نوع و میزان هر صدا، نشانه ی مخصوص به خود را دارد.
اگر هنگام ترمز گیری صدای شدیدی مانند خراشیده شدن آهن شنیدید، باید به سرعت لنت ها را تعویض کنید تا آسیب بیشتری به دیسک وارد نشود. اگر این نوع صدا را با شدت کمتر شنیدید، باید بدانید لنت ها در حال اتمام هستند؛ به همین دلیل قسمت فلزی لنت تماس کمی با دیسک داشته است. این صدا جزو مهمترین و خطرناک ترین صدای لنت می باشد.
چرا لنت ترمز سوت میکشد ؟
این سوال که چرا لنت ترمز سوت میکشد و صدا میدهد؟ برای بیشتر رانندگان خودرو مطرح است. دلایل مختلفی ممکن است باعث سوت کشیدن لنت ترمز شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
- تمام شدن لنتها
- کیفیت پایین لنتها
- لبه دار شدن دیسک
- آسیب دیدن فنر لنتها
- داغ شدن بیش از حد دیسک و لنت
- وجود خطوخش روی دیسکهای ترمز
- قرار نگرفتن کامل لنت بر روی دیسک
- شیشهای و صابونی شدن دیسک ترمز
- جدا شدن گوشته لنت از روی آهن لنت
حال اگر نسبت به این موضوع کم توجهی کنید امکان دارد خسارت های مالی زیادی را به بار آورد. چون در سیستم ترمز برخورد آهن با آهن را خواهیم داشت یعنی لنت تمام شده و آهن با لنت یا دیسک تماس مستقیم دارد و نشان از این دارد که دیسک چرخ شما از حالت صاف و صیقلی خود خارج شده و روی دیسک خط انداخته است. خط و خش ایجاد شده روی دیسک سبب می شود زمانی که شما لنت قدیمی را با لنت جدید جایگزین کردید لنت جدید خودرو شما در مدت زمان خیلی کوتاهی به اتمام برسد!به خاطر اسیب هایی که به دیسک وارد شده.
چرا لنت ترمز بو میدهد؟
احتمالاً تاکنون برایتان پیش آمده که در ترافیک و یا حین حرکت، بویی مانند بوی لنت ترمز را احساس کنید. نکتهای که در مورد لنت ترمز وجود دارد این است که بوی این قطعه معمولاً از تمام شدن آن نیست. بسیاری از ایراداتی که در لنت ترمز شاهد آن هستیم، در نتیجهی افزایش دمای بیش از حد دیسک و داغ شدن دیسک ترمز حاصل میشوند. انتشار دود، بو و … از لنت ترمز، دقیقاً به همین دلیل اتفاق میافتد. عواملی که باعث ایجاد بوی بد از لنت ترمز میشوند عبارتند از:
- تغییر شکل دیسک، عاملی که نتیجه آن بوی لنت ترمز است.
- ترمزهای مکرر باعث تولید بو و دود در لنت ترمز میشود.
- لنت نامرغوب، احتمال تولید بوی لنت ترمز را افزایش میدهد.
چگونه لنت ترمز را چک کنیم؟
ضخامت لنت ترمز شما باید پس از تفریق ۵ میلیمتر، حداقل ۸.۵ میلیمتر باشد. اگر ضخامت لنت ترمز کمتر از ۶.۴ میلیمتر باشد بدان معناست که زمان تعویض لنت ترمز فرا رسیده است. ضخامت لنت ترمز نو معمولاً ۱۳ میلیمتر است و زمانی که میزان این ضخامت به نصف کاهش پیدا کرد، بهتر است اقدام به تعویض آن نمایید.
لنت کوبی ترمز چیست؟
لنت کوبی به فرآیندی گفته میشود که در طی آن، نوار لنت کهنه را از روی پوسته فلزی آن برداشته و بهجای آن با میخ پرچ، لنت نو میکوبند. پس از مدتی که لنت کار میکند، دچار ساییدگی شده و به خاطر اصطکاک، آرام آرام میسوزد. گاهی اوقات تعمیرکار خودرو به شما پیشنهاد میدهد به جای انجام هزینه زیاد و خرید یک جفت لنت جدید، لنت موجود را بکوبید تا یکبار دیگر آن را برای استفاده مهیا نمایید. در واقع قطعه مصرفشده و دستدوم را تعمیر و در اصطلاح اورهال میکنند.
مراکز لنتکوبی از دو روش به اصطلاح پرچکردن لقمه لنت یا لقمهچسبانی برای احیای آن استفاده میکنند. اما باید در نظر داشته باشید انجام این کار ممکن است که صرفه اقتصادی برای شما به همراه داشته باشد، اما به دلیل عدم وجود استاندارد و نظارت در مراکز لنت کوبی، این کار خطرات جانی نیز برای شما به همراه دارد.
برخی مالکان خودرو خودشان مستقیم وارد عمل شده و لقمه لنت یا کلافی را بهشکل مجزا خریداری کرده و آن را با استفاده از چسب، روی آهن لنت به روش لقمهچسبانی میچسبانند. ایمنی این اقدام بسیار پایین بوده و معمولاً با از بین رفتن چسب، لنتها نیز بهسرعت از آهن جدا میشوند. متاسفانه به دلیل اوضاع بد اقتصادی و گران شدن لنت ترمز، بسیاری از افراد به خصوص رانندگان تاکسیها به روش لنت کوبی و احیای لنتهای خود رو آوردهاند که این موضوع امنیت مسافران از همه جا بیخبر را به خطر میاندازد و باید سریعتر فکری به حال این موضوع کرد.
کارهای مفید برای افزایش طول عمر لنت ترمز
شاید این پرسش برای بسیاری از رانندگان خودروهای سواری مطرح باشدکه چگونه میتوان بر طول عمر لنت ترمز جلو و عقب خودرو افزود؟. کار های مختلفی وجود دارند برای اینکه طول عمر لنت ترمز های خودروی خود را افزایش بدهید که در این جا به چند مورد اشاره می کنم که با آگاهی از آنها بتوانید بر طول عمر لنت ترمز خودروی خود بیافزایید.
– برای افزایش طول عمر لنت ترمز خود یکی از کارها کم کردن ترمز های ناگهانی در هنگام رانندگی است. به عنوان مثال اگر کمی دورتر از از یک چهار راه ، چراغ قرمز موجود در چهار راه مشاهده کردید پیش از آنکه به چهار راه برسید باید از سرعت خود بکاهید که این کم کردن سرعت و ترمز گیری باید به اهستگی صورت گیرد و از گرفتن ترمز ناگهانی پرهیز کنید . ترمز های ناگهانی اسیب های جدی را به لنت های ترمز وارد می کند. چرا که موجب وارد آمدن فشار بیش از اندازه به این قطعهی پر اصطکاک از خودرو می شود.
– همان گونه که در سطرهای بالا هم به آن اشاره کردم هر چقدر وزن یک خودروی سواری بیشتر باشد، لنتهای ترمز آن فشار بیشتری را برای متوقف ساختن خودرو تحمل میکنند. از همین رو میزان استهلاک آنها بالا میرود و زودتر از حالت عادی دچار خرابی و فرسایش میشوند. بنابراین سعی کنید وزن اضافهی خودروی خود را با صرف نظرکردن از حمل بارهای غیر ضروری کاهش دهید.