علت دو پداله شدن ترمز چیست؟ + علائم و نشانه های آن

علت دو پداله شدن ترمز چیست؟ + علائم و نشانه های آن

علت دو پداله شدن ترمز

در این مقاله قصد داریم تا در مورد علت دو پداله شدن ترمز و علائم و نشانه های آن و همچنین راه های پیشگیری و حل این مشکل دو پا شدن ترمز به طور مفصر توضیح دهیم. دو پداله شدن ترمز به سفتی بیش از حد پدال ترمز گفته می شود که علت ها و دلایل مختلفی دارد. زمانی که با دو پدال شدن ترمز مواجه می شوید، لازم است تا فشار زیادی را به پدال وارد کنید تا خودرو متوقف شود. سفت بودن پدال ترمز را جدی بگیرید زیرا یک خطر ایمنی است که باید خیلی سریع تعمیر شود. اما سوالی که پیش می آید این است که، دلایل دو پداله شدن ترمز چیست؟ و چه چیزهایی باعث بروز این مشکل می شوند. با ما همراه باشید تا علت دو پداله شدن ترمز چیست؟ + راه حل های آن را با هم بررسی کنیم.

نشانه‌ های دو پداله شدن ترمز

هر مشکلی که در سیستم ترمز وجود داشته باشد، باعث می شود که توانایی کنترل خودرو را تحت تأثیر قرار بگیرد. با به وجود آمدن مشکل در سیستم ترمز پیامدهای جبران ناپذیری رخ می دهد. از رایج ترین مشکلات رایج سیستم ترمز خودروها، دو پداله شدن ترمز یا سفت شدن پدال ترمز می باشد که علت ها و دلایل مختلفی دارد. به وجود آمدن همچین مشکلی تسلط راننده بر روی خودرو را کاهش می دهد و  احتمال وقوع تصادفات را افزایش می‌دهد. از جملع نشانه و علائم دوپا شدن پدال ترمز عبارتند از :

  • اولین نشانه دو پداله شدن ترمز، سخت شدن پدال ترمز نسبت در شرایط عادی است. درست است که میزان سختی و یا نرمی پدال ترمز شرایط استانداردی نداردف اما به تجربه می‌توان چنین شرایطی را درک کرد.
  • گاهی اوقات بعد از فشار دادن پدال ترمز، هنگامی که مسافت زیادی طی شده است خودرو توقف کند؛ بروز این مشکل به همراه سفت شدن پدال ترمز، از علائم و نشانه‌های دو پداله شدن ترمز می باشد.

علت رایج دو پداله شدن ترمز

بوستر ترمز ضعیف: بوستر ترمز از اصلی ترین علت های دو پداله شدن لنت ترمز می باشد. اگر بوستر ترمز ضعیف شده باشد، امکان ایجاد خلا وجود نخواهد داشت و این به این معناست که شما در هنگام فشار وارد کردن روی پدال هیچ کمکی از سمت بوستر ندارید و همین امر باعث سفتی پدال می‌شود.

نشتی شلنگ خلأ:  گاهی اوقات خراب بودن یک جزء دیگر می‌تواند باعث دو پداله شدن ترمز باشد. گاهی اوقات شلنگ خلا شروع به نشتی می‌کندکه در نهایت باعث کاهش تاثیر روی سیستم ترمز خودرو می‌شود.

اندازه خطا اجزا سیستم: اگر بوستر ترمز را به تازگی تعویض کرده باشید و پدال به سختی کار می کند، می‌تواند مشکل  از بخش‌های دیگر باشد. استفاده کردن از بوسترهای سنگین‌تر و یا شلنگ‌های با سایز بیشتر می تواند یکی از همین بخش‌ها باشد که به‌عنوان علت دو پداله شدن پدال ترمز شناخته می‌شود.

عملکرد نامناسب دریچه تخلیه: هر چرخ خودرو باید یک دریچه تخلیه مایع ترمز در نزدیکی توپی چرخ داشته باشد. اگر یکی از آنها آسیب ببیند،  منجر به نشت روغن ترمز شده و هوا را وارد سیستم می کند که می تواند دلیل دوپداله شدن ترمز شود.

وجود هوا در خطوط یکی از علت های دو پداله شدن ترمز

یکی از مهم‌ترین دلایل دو پداله شدن، وجود هوا در خطوط است. دلیل آن هم این است که ممکن است، ترمزهای خودرو را به تازگی سرویس کرده اید و هواگیری به خوبی انجام نشده است. هرچرخ خودرو، باید چندین مرتبه هواگیری شود. هر گاه احساس کردید که در سیستم ترمز خودرو شما هوا وجود دارد، اما در پیدا کردن محل آن مشکل دارید؟ یک ترفند ساده برای مسدود کردن بخش‌هایی از سیستم ترمز وجود دارد.

تنها کافی است که کالیپرهای جلو را مسدود کنید و پدال ترمز را فشار دهید. بخش عقب را نیز مسدود کنید و پدال ترمز را فشار دهید؛ در هر یک از این حالت‌ها، در صورتی‌ که پدال ترمز بهبود پیدا کرد، محل نفوذ هوا مشخص می‌شود. حال می‌توانید برای حل مشکل، کار های لازم را انجام دهید.

کم شدن روغن ترمز نیز دلیل دوپا شدن ترمز است

مورد دیگری نیز برای دو پداله شدن وجود دارد و آن هم این است که، اگر حجم روغن ترمز کاهش پیدا کند و لنت ترمز سالم باشد؛ سیستم ترمز نمی‌تواند فشار کافی برای عملکرد صحیح خود داشته باشد و در نتیجه باعث دو پداله شدن ترمز می شود. امکان دارد این کاهش در مایع ترمز از نشت کردن در جایی از سیستم مانند کالیپر، خطوط ترمز و یا سیلندر اصلی باشد.

اگر در چنین حالتی قرار گرفتید، چندین مرتبه پدال ترمز را فشار دهید و به فشار مایع در سیستم ترمز کمک کنید. نکته ای که وجود دارد این است که بهتر است این کار را تنها در موارد ضروری انجام دهید و در سریع ترین زمان سیستم ترمز را از نظر محل نشت بررسی کنید، و سپس مخزن را با روغن ترمز پر کنید.

آیا بوستر ترمز باعث دو پداله شدن ترمز می شود؟

اگر فکر می کنید که علت دو پداله شدن پدال ترمز، از بوستر ترمز ناشی می‌شود؛ در ابتدا باید مکش را بررسی کنید. بیشتر از وکیوم یا مکش برای تامین توان ترمز استفاده می‌شود. درپوش جلویی بخشی است که در حالت عادی ممکن است یک عامل برای مشکل مکش و ترمز باشد و پس از مدتی مستهلک شود. این اختلال نشان دهنده این است که بوستر ترمز و سیلندر را باید تعویض کنید.

یک لوله خرطومی بین موتور و بوستر وجود دارد که به مکش بهتر کمک می‌کند و باید، اولین موردی باشد که آن را بررسی می‌کنید. اگر این لوله نشتی ندارد و موتور روشن می‌شود، بهتر است که دو تا از مهره‌های بسته شده از سیلندر به بوستر را کمی آزاد کنید. به آرامی پدال ترمز را فشار دهید و به صدایی که از بین بوستر و سیلندر تولید می شود ، توجه کنید. این صدا نشان دهنده نشت از درپوش جلویی بوستر است.

اندازه نامناسب قطر سیلندر اصلی علت دو پداله شدن ترمز

مورد دیگری که وجود دارد این است که اندازه نامناسب قطر سیلندر اصلی نیز می‌تواند یکی از علت های دو پداله شدن ترمز باشد. اندازه قطر سیلندر اصلی بستگی به سایر اجزای سیستم دارد. باید بدانید که کالیپرهایی با چند پیستون کوچک نسبت به کالیپری با یک پیستون بزرگ، از سیلندر اصلی با قطر کوچکتری استفاده می‌کنند. اگر سیلندر اصلی، قطر بسیار کوچکی داشته باشد برای تأمین حجم مایع ترمز مورد نیاز، جا‌به‌جایی بیشتری انجام می‌شود تا حرکت پیستونی مناسب در کالیپر صورت گیرد و ترمزگیری انجام شود. در این حالت باید فشار بیشتری به پدال ترمز وارد شود.

مشکل در مکانیسم کمک قدرت علت دو پداله شدن ترمز

امکان دارد علت دوپداله شدن ترمز، وجود مشکل در مکانیسم کمک قدرت باشد. دو نوع کمک قدرت خلأ و هیدرولیک وجود دارد. بعضی از خودروها و کامیون‌ها از یک بوستر خلأ برای ترمزگیری استفاده می‌کنند؛ به همین دلیل راننده مجبور نیست برای ترمز گرفتن، پدال ترمز را زیاد فشار دهد. کامیون‌ها و خودروهای توربوشارژ به جای سیستم خلأ، از سیستم هیدروبوست برای انجام این کار استفاده می‌کنند. سیستم هیدروبوست از فشار پمپ هیدرولیک برای کمک به عملکرد ترمز استفاده می‌کند.

هنگامی که این دو سیستم کمک قدرت دچار مشکل می شوند؛ فشار دادن پدال ترمز سخت می‌شود. در چنین شرایطی به علت دو پداله شدن لنت ترمز، احتمال بروز یک مشکل مکانیکی بین پدال و سیلندر اصلی وجود دارد.  بوسترهای هیدرولیک نیز ممکن است نشت کنند یا روغن آن‌ها تمام شود. در صورتیکه سایر اجزای سیستم فرمان کارکرد عادی خود را داشته باشند اما بوستر ترمز هیدرولیکی از کار افتاده باشد؛ احتمال اینکه خود بوستر دچار مشکل شده باشد وجود دارد، که علت دو پداله شدن لنت ترمز نیز هست.

راه های رفع مشکل دو پداله شدن ترمز

می توانید مراحل زیر را برای بر طرف کردن دوپداله شدن انجام دهید:

  1. می توانید کلاهک مخزن را بردارید.
  2. آچار را به آرامی زیر مخزن بکشید و باید فقط از نوک آچار و پیچ گوشتی استفاده نمایید.
  3. اگر آچار در هنگام خروج از مخزن تمیز نباشد ، مایع درون ترمز لبریز خواهد شد.
  4. روغن ترمز قبلی را از مخزن خارج کنید.
  5. مخزن را با روغن ترمز جدید پر کنید.
  6. می‌توانید میزان این مایع را به صورت دستی نیز بررسی کنید تا بفهمید که آیا برای خودرو شما مناسب است و یا خیر.
  7. از چرخ عقب و در جهت راست شروع کنید.
  8. کم کم به سیلندر نزدیک شوید و کار را با سمت چپ ماشین تمام کنید.
  9. روزنه خروجی را تا نیمه باز کنید و از یک نفر بخواهید که پدال ترمز را فشار دهد.
  10. وقتی که جریان مایع آهسته شد ، روزنه را ببندید.
  11. دوباره  از نفر دوم بخواهید که پدال ترمز را فشار دهد و شما دوباره این کار را انجام دهید.
  12. این عمل را باید تا جایی تکرار کنید که مایع ترمز روشن و پاک شود و هیچ حبابی در آن وجود نداشته باشد.
  13. باید این کار را برای هر دو چرخ انجام دهید.
  14. هنگامی که مایع ترمز به درستی سرازیر شد ، پدال شما در وضعیت بهتری قرار می گیرد.

نتیجه گیری

همانطور که می دانید لنت ترمز یکی از بخش‌ های مهم در سیستم ترمز است که اگر به درستی انتخاب شود و به موقع تعویض گردد، از بروز مشکلاتی مانند دو پداله شدن ترمز جلوگیری می کند. بهتر است که هنگام خرید لنت ترمز با این قطعه آشنایی کاملی داشته‌ باشید تا بتوانید انتخاب بهترین مارک لنت ترمز را داشته باشید. مشاهده هر گونه عیب در سیستم ترمز ماشین باید خیلی  سریع شناسایی و برای رفع آن اقدام کنید. باید بدانید که ترمزها با سلامت سرنشینان خودرو ارتباط مستقیم دارند. مواردی که توضیح دادیم را به دقت مطالعه کنید تا بتوانید از علت دو پداله شدن ترمز را شناسایی و از بروز هر گونه مشکل در سیستم ترمز جلوگیری کنید و یا برای رفع آن اقدام کند.